A KizmanTravel.com
csoport tagja

My status
Szálláskeresés
Úticél:
Érkezési dátum:
Távozási dátum:
Nem tudom érkezésem / távozásom dátumát

Karácsony, Szilveszter, Újév


Karácsony, Szilveszter, Újév: pihenés, üdülés ajánlatok

 

Karácsony a legszebb ünnepünk az évben. A család meghitt légköre, a csend és béke igazán fontossá válik és szeretnénk kilépni a hétköznapok rideg –hideg mókuskerekéből és egymással törődni. A pihenés, üdülés, a családi programok Karácsony idején és Szilveszter, Újév napjaiban is, egyáltalán a két ünnep között, nagyon jól járulnak hozzá az egész család kikapcsolódásához, kellemes, tartalmas szórakozásához.

Az év legszebb ünnepe a Karácsony, a Szilveszter és Újév pedig az ünneplés, a szerencse .és jókívánságok, a mulatság napjai.

A karácsony sok – sok szimbólummal fonódik egybe: A díszes ünnepi fenyőfa, karácsonyi ételek sütése - főzése, karácsonyi népszokások, az otthonunk ünnepi díszítése, szeretteinknek ajándékozás, karácsonyi ének, karácsonyi versek szavalása, játék és öröm. A legjelentősebb keresztény ünnep az utazás, pihenés, feltöltődés ideje is, s régen is az volt, mert a régi világban is az emberek a télre tudtak időt szánni a pihenésre, a családjukkal való együttlétre, a sok –sok mezei munka miatt, amit az év többi részében végezni kellett. Karácsony, Szilveszter és Újév, több kisebb téli ünneppel együtt, emiatt egyben a pihenés, regenerálódás, szeretteinkre figyelés időszaka is, amikor nem kell a munka problémáival bajlódnunk.

Régen télre időzítették az asszonyok, lányok a megfont lenből való szövést az otthoni szövőszéken. Erre a munkára és a kelengye megvarrására szánták a téli hideg napokat, amikor a házból ki sem lehetett bújni. Mára ebből az otthonszépítés, a kreatív karácsonyi, szilveszteri dekorációk és az ajándékok készítésének öröme, munkája maradt. Régen is nagyon sok finom étekkel ünnepelték, emelték ki a Karácsony, Szilveszter és Újév ünnepét. Zsírosabbat, tartalmasabbat ettek, több hússal. Erre főleg azért is volt lehetőség a legtöbb háznál, mert még a szegény ember is ilyenkor ment disznóvágásra vagy vágott disznót, ami így sok hús fogyasztását tette lehetővé. Gondoljunk bele: télen, az egész világon minden élőlény visszahúzódik, s tartalékol, illetve összegyűjtött tartalékait éli föl. Az emberek pedig, amellett, hogy szépen rendben tartott otthonukban, akár szegényes kis parasztházban, akár polgári nagy lakásokban, régen is módot adtak a Karácsony, Szilveszter és Újév méltó megünneplésére. A családdal való közös ünneplés, öröm pedig azért is kap ekkora szerepet, mert a Karácsony nemcsak Jézus születése napja, hanem egyben a család szent ünnepe is.

Karácsony, Szilveszter és Újév ünnepi napjait nemcsak otthonunkban tölthetjük. Az utazásra, üdülésre, egy –egy pihentető wellness hétvége eltöltésére ez az időszak kiváló. Sokak számára azért is, mert nem kell külön szabadságot kivenni és nincs akkora nyüzsgés, akkora felgyorsult élet, mint nyáron. Az egész család számára nagyon szép élmény lehet ezért a karácsonyi üdülés, vagy épp a szilveszteri, újévi ünneplés valamelyik elegáns hotelben, esetleg egy hosszabb, több hetes téli üdülés, melyben mindhárom ünnepet egy megfelelően kiválasztott, szép és modern szolgáltatásokat nyújtó hotelben töltjük. A hosszabb karácsonyi, szilveszteri pihenés alkalmával mód nyílik a hotel környékén található látnivalók, történelmi emlékek megtekintésére is, sok múzeum az ünnepek miatt, a látogatók számára az ünnepek másnapján is nyitva tart, de egy –egy várrom, érdekes kilátó, szép erdő, tópart, remek kirándulási úti cél lehet télen is. A gyerekek karácsonyfadísz alapanyagot gyűjthetnek az erdőben, érdekes terméseket, melyekből sok minden készíthető. Szilveszter és Újév napjén pedig, ha az üdülés mellett döntünk, az ünneplés sokkal nívósabb és tartalmasabb, s gyakran költségben sem nagyobb, mintha egyébként otthon maradnánk, vagy elmennénk egy étterembe, egy szilveszteri bálra. A hotelek igazán pompás szilveszteri műsorral, programokkal, élőzenével, gyakran sztárvendégekkel szolgálnak, a szállás és a modern, kényelmes pihentető szolgáltatások mellett. A hotelek wellness szolgáltatásai segítségével könnyedén kipihenhetik a szilveszteri buli fáradalmait. Újév napján pedig szintén helyet kap a közös ünneplés és a finom étkek, melyekben bátran lehet a konyhafőnök ajánlatára vagy a hotel által ajánlott ünnepi menük valamelyikére hagyatkozni, hiszen a kínálatunkban szereplő hotelek mindegyike kiváló konyhával, mesterszakácsokkal várja Önöket az évnek ebben a szakában is.

A karácsonyi ételek, italok terén, mindig is fontos volt valami különlegességet, szépséget belevinni a fogásokba, számtalan érdekes és izgalmas sült, leves, vagy épp sütemény recept közül válogathatunk, akár Karácsony, akár Szilveszter vagy Újév alkalmából keresünk megfelelő receptet.

Minden asszony tudja, hogy ünnepekkor a sütés –főzés legnagyobb része lefoglalja, és egész napja rámegy. Nem biztos, hogy egész évben várt téli pihenését jó lenne egész napos főzéssel és a hozzávalók kapkodó, rohanó bevásárlásával, izgalommal töltenie. A hotelek ajánlataira, ünnepi menüjére bátran hagyatkozhat, ha a család az üdülést választja Karácsony, Szilveszter, Újév idején, akkor nem kell senkinek sem a várva várt ünnepeket fáradtságos sütés –főzéssel töltenie. Még ha az egész család segít is, akkor is az ünnepi ételek elkészítése nagy feladat marad. Más kérdés, hogy a közös sütés –főzésnek megvan a maga egyedülálló élménye, a gyerekek kiélhetik kreativitásukat, hasznos dolgokat tanulhatnak meg, s Ön is megvalósíthatja azt a konyhában, amit az év más szakában nem tudott vagy nem akart idő, kedv hiányában. Ha szeretnek közösen főzni, sütni, akkor egy apartman is megfelelő lehet az ünnepek idejére egy szép, kellemes, természetes környezetben, legszebb, ha tóparton. A kisebb szállások is nagyon jó ünnepi ajánlattal szolgálnak, áraik egészen barátiak, ám fel kell készülni arra, hogy ez esetben mindent maguknak kell végezniük. Cserébe kedvező ár, nyugalom, s az érdekes, sok látnivalóval kecsegtető környezet várja Önöket az ünnepek idején is.

A hazai hotelek, szállások nagyon sokféle remek ajánlattal csábítanak Karácsony, Szilveszter, Újév idejére. A még felsőbb kategóriás hotelek ajánlatai közül is kifoghatunk kedvezőbb árban csomagokat, ajánlatokat, főleg a vidéki hotelek kínálnak igen jó karácsonyi, szilveszteri, újévi üdülés ajénlatokat. Ha Ön családostul szeretne Karácsony környékén üdülni, s a legtöbben így tervezik, akkor rengeteg kedvezmény elérhető és nagyon sok színes program várja Önöket országszerte.

Akármelyik régió, látnivaló szimpatikusabb, ha pihenésre vágyik a család, a hotelek közül az országban a legtöbb területen lehet találni minőségi, kedvező ajánlattal szolgáló helyet. Travel irodánk megbízható, részletes leírással rendelkező, minősített hotel, szállás kínálatában a karácsonyi, szilveszteri, újévi ajánlatok között is személyre szabottan kereshet, egész részletesen talál információkat adott hotel ünnepi ajánlatáról. Ezzel szeretnénk segíteni az Ön, Önök ünnepi üdülését, kikapcsolódását, a könnyebb döntést. A kínálatunkban szereplő hotelek, szállások Karácsony, Szilveszter, Újév alkalmára összetett, változatos üdülés ajánlatokkal szolgálnak.  Akár exkluzív üdülést, akár egyszerűbb, kedvező árú ünnepi pihenést tervez, travel irodánk kínálatában megtalálja számítását. Ma már minden hotel, szállás kínál külön ünnepi programokat, s nagyon fontos, hogy igazán az igényeknek, lehetőségeknek megfelelően válasszunk, az ünnepek alkalmából is. Karácsonyi üdülés, pihenés esetén, kicsit más lesz a pihenés ritmusa, jellege, mint az év más szakaszában: hiszen télen az élet lelassul, s sok minden máshogyan tart nyitva, különösen vidéken. nagyon fontos emiatt, hogy minden szükségesről időben gondoskodjunk utazáskor, utazás előtt, a csomagolásnál, mert az ünnepek napján, másnapján, nehezen lehet például beszerezni egy –egy speciálisabb gyógyszert, de ugyanígy, ha bevásárolni szeretne, nem biztos, hogy egy kisebb településen lehetősége nyílik rá ünnepek napján. A legjobb hotelek, szállások kedvező ajánlatai közül választva, idejében érdemes beszerezni, előkészíteni mindazt, mire szükség lehet az utazás során!

A hotelek, szállások Karácsony alkalmából a kiváló wellness-szolgáltatások mellé "meglepetés karácsonyi ajándék szolgáltatásokat és sokféle színes helyi programot kapunk, tehát az egész család válogathat a számtalan ünnepi program közül.

Karácsony és Újév idején az emberek nagy többsége a pihenést szeretné egyben hangulatosan és különlegesen is megvalósítani. Miért ne tehetné meg ezt Ön és családja is egy kiváló hotel karácsonyi üdülés ajánlatát igénybe véve? Egész évre szóló gyönyörű karácsonyi üdülés élményben lesz része az egész családnak. Mi a legjobb és legváltozatosabb üdülés, pihenés csomag ajánlatokat kínáljuk Önöknek, Karácsony és Szilveszter, Újév idejére is, a két ünnep között is remek ajánlatok várják.

Az ünnepekkor az egész család számára számos különleges ajánlattal szolgálnak a hotelek, szállások. Kezdve a változatos karácsonyi, szilveszteri fogásokkal, a minőségi borokkal, pezsgőkkel, egészen a látványos rendezvényekig, vagy az ünnepnek megfelelően megszervezett szolgáltatásig.

A karácsonyi üdülés, a szilveszteri wellness pihenés és party ajánlatok az ország számos pontján elérhetők.

Karácsony: Különlegességek a pihenés, üdülés terén

A karácsony a szeretet ünnepe. Ez az ünnep a meghittségről szól, amit a hotelek is igyekeznek nyújtani, még a nyüzsgő belvárosban is. A szilveszter ezzel szemben a féktelen bulizásról, ünneplésről szól, s mint ilyen, fontos hogy problémamentes legyen, a hotelek biztosítják a szabadságot, ami a jó hangulathoz kell.

Magyarországon szerte bőségesen találunk a Karácsony, Szilveszter, Újév napjaira szóló akciókat a hotelek, szállások kínálatában. A karácsonyi ajánlatok nagyon sokszor plusz figyelmességgel is várják Önöket: forralt borral, karácsonyi ajándékokkal, nagyon szép, stílusos karácsonyi dekorációval, esetleg kicsi karácsonyfa is van a szobában.

A nagyobb hotelek és szállások Karácsony, Szilveszter, Újév idején sokszor nem kínálnak csomagot pusztán egy napra, a szolgáltatás minimum kettő vagy három napra elérhető. Így a pihenés sokkal nyugodtabban megvalósítható, hiszen ennél rövidebb időre valóban nem sok értelme van. A hoteleknek az árkedvezmény megéri: egy éjszaka kedvezőbben érhető el, mint máskor, ha kiszámítjuk. A pár napostól az egy vagy több hetes ünnepi ajánlatig, bármit megtalál, amit szeretne, s mindegyik ajánlatban van valami, amiért igazán megéri.  Legalább két éjszakát tartalmaz a karácsonyi és a szilveszteri, újévi üdülés, pihenés ajánlat, mivel így lehet igazán akképp ünnepelni, hogy pihenjünk, fel is töltődjünk. Ennél rövidebb idő alatt, az egész ünneplés csak sietségből állna! A több éjszaka nagyobb kedvezményeket jelent, a hosszabb, akár kéthetes karácsonyi, szilveszteri, újévi pihenés egy –egy napra lebontva olcsóbbra jön ki, különösen, ha családdal utazunk, és még pluszban beleszámítanak a gyerekek utáni kedvezmények is! Gyakori, hogy négyévesnél vagy épp hatévesnél fiatalabb gyermek esetén az ő szállásáért nem kell fizetni. Ez nagyon jó, praktikus.

Budapesten sokszor drágább az üdülés a hotelek, szállások ajánlataiban Karácsony, Szilveszter, Újév idején, vidéken olcsóbban pihenhetünk az ünnepekkor, ám minden hotel, szállás esetén megvan az előny, különlegesség, amely miatt érdemes adott hotelt választanunk. A hegyvidékeken a hotelek, szállások, helyben vagy a közelben biztosítják a remek túra és téli sport lehetőségeket, az erdők közelében lévő hotelek, szállások esetén könnyen lehet, hogy bérelhetünk sífelszerelést, snowboardot, vagy épp szánkókat, hócsúszkát is.  Ha vannak kedvezmény lehetőségek a bérlésre, érdemes kihasználni azokat (pl. adott ünnepi üdülés ajánlat csomag keretein belül). Nagyon jó, ha van síoktató, aki rendelkezésre áll, ha még gyakorlatlanok lennénk. Hosszabb téli, karácsonyi, szilveszteri, újévi üdülés idején nagyon jól pihentet a téli túra, az aktív pihenés, s az egész családnak nagy örömöt ad. Ezzel, sokkal jobban kikapcsolódhatnak, mint ha ki sem bújnak a hotelből.

A fővárosban nagy számban várják a hotelek, szállások ajánlatai Karácsony, Szilveszter, Újév idején az érdeklődőket, s Budapesten ekkor is nyüzsgőbb az élet, a karácsonyi ajándékok bevásárlása, egyben, mint nagyon szórakoztató és változatos, ünnep előtti program kaphat helyet a pihenés, üdülés első napjaiban is! A karácsonyi vásárminden településen érdekes látnivaló, gyakran a kisebb falvakban is van, ahol esetleg a helyi iskolások, óvodások szép karácsonyi munkái kapnak helyet, megvásárlásukkal támogatjuk az intézményt. Érdemes erről érdeklődni, ha kisebb falut választunk a karácsonyi üdülés, pihenés helyszínéül, hiszen egy ilyen karácsonyi ajándék mindenki szívét megdobogtatja. A hotel, szállás könnyű megközelíthetősége nagyon fontos, ha télen megyünk üdülni. Aki saját gépkocsival indul útnak, az figyelje az időjárás jelentést, nagyon problémás, viharos –havas idő esetén még mindig jobb döntés például vonattal utazni.

 Két főre, két éjszakára igen kedvező árban elérhető a karácsonyi, szilveszteri, újévi pihenés a legtöbb kisebb szállás esetén, s ennyi idő is elég lehet arra, hogy kikapcsolódjunk, egymásra koncentráljunk.

Számos nagyon hasonló szolgáltatást kapunk Karácsony, Szilveszter, Újév idején még a fővárosban is, a hotelek, szállások ajánlatában, travel irodánk az egészen meglepően kedvező árban kínált csomagokat is bemutatja, hogy Ön a legmegfelelőbbet megtalálhassa. Nagyon sok plusz különlegességet a négy- vagy ötcsillagos hotelek kínálatában is kaphatunk még Karácsony, Szilveszter és Újév heteiben, akár exkluzív programokat is. A budai hegyekben, egy négycsillagos hotelben is tudunk viszont kedvező áron pihenni, ha kifogunk egy kedvező csomag ajánlatot. Ugyanúgy a vannak csomagok, melyek karácsonyi ajándékszolgáltatást és műsort igen sokat, minőségit tartalmaznak, ezek érthetően drágábbak.

Szilveszterkor sok mindennel találkozhatunk, az üdülés számos érdekes programmal elérhető, például latin és brazil tánc, bűvészmutatványok, humoristák fellépése, a hotelek többségében élőzenés táncmulatság is van ekkor. Vannak hotelek, amelyek az egyedülállóknak szerveznek ismerkedési táncestet, bált is Szilveszterre, Újévre, s így egy újabb érdekes színezetet kap a pihenés.

A karácsony igen sok mindenről szól, amire érdemes odafigyelni modern világunkban: nemcsak az ajándékozásról és a karácsonyfa feldíszítéséről, karácsonyi sütésről-főzésről, hanem sok-sok örömről és játékról is, például a karácsonyi népszokások felelevenítése által, otthonunk hangulatosabbá tételéről és a család kreatív szórakozásáról, arról, hogy a gyerekek örömmel rajzolnak, színeznek, segítenek a sütésben. Karácsonyi dalokról, versekről, örömről. Mindez a szép természeti környezetben egy hangulatos apartmanban, kisebb szállás ajánlatában elérhető például egy tóparton is. Nagyon jó választás a Balaton partja télen is, valamint a kisebb tavak, a Velencei –tó, Tisza –tó.

A Karácsony és a Szilveszter, az Újév is, sokak szerint már teljesen elüzletisedett mai világunkban. Pedig csak akkor válik ilyenné, csak azok számára, akik így kezelik! A hotelek, szállások Karácsonyi, Újévi ajánlatai igaz, hogy szolgáltatások, amiknek minőségét, pénzért veheti igénybe az ember, de mindezek az ajánlatok, lehetőségek segítenek az egész családnak abban, hogy könnyebben és jobban figyelhessenek egymásra, ha az otthoni rengeteg készülődés, rendezkedés, ajándékvásárlási roham, takarítás nem veszi el a figyelmet egymástól. Karácsony idején a szeretet jegyében, a meghitt családi együttlétkor néhány napot otthonukban töltenek az emberek. Mára azonban egyre többen terveznek közös családi programokat. Karácsony és Szilveszter időszakában a hotelek, szállások számos kiváló ajánlattal álnak az Önök rendelkezésére ahhoz, hogy ne kelljen bajlódni az otthon centiről –centire kitakarításával és az egész napos főzéssel, sütéssel ahelyett, hogy a várva várt téli szabadságon inkább pihennénk és együtt játszanánk a gyerekekkel.

Az Advent kifejezés várakozást jelent, amikor is örömteli készülődés, a ház és a lélek kitakarítása előzi meg a Karácsony eljöttét, hogy igazán békés és örömteli legyen az ünnep. Emiatt is, nagyon célszerű ma is ehhez tartani magunkat és nem Karácsony előtti nap, rohamszerűen reggel hattól este tízig takarítani egyszerre, egy nap alatt mindent, mert akkor másnap valóban fáradtan, kimerülten már nem az igazi az ünnep. Az Advent heteiben, mindig, ha van egy kis idő, minden este egy picit érdemes rendezkedni, egy –egy kisebb szobát, sarkot takarítani, hogy mire eljön a Karácsony, fél óra alatt végig lehessen menni úgy a lakáson, hogy minden ragyogóan tiszta és egyben stílusosan feldíszített legyen. Eredetileg ez a Karácsonyt megelőző négy hét pusztán ezt az örömteli várakozást, a lélek felkészülését jelentette, később azután elüzletisedett, a fogyasztói társadalom felfokozott vásárlási lázában az egyre többet és többet vásárló emberek, mire megérkezik a várva várt Karácsony, már stresszesebbek, mint annak előtte, és képtelenek a csendes örömre. Emiatt is fontossá válik és érdemes igénybe venni, a karácsonyi pihenés valamelyik hotelben, hiszen a wellness szolgáltatások segítségével lazítva, kikapcsolódva, akár már huszonharmadikán kezdve a pihenést, igazán felkészülve, energikusan ünnepelhetünk a hotelben a fáradtság és fásultság, hajszoltság helyett. A mostanában hazánkban is egyre népszerűbb karácsonyi vásárok azzal, hogy nem csak a fogyasztásról szólnak, hanem hangulatukban mintegy visszaidézik az elmúlt idők lassúbb folyású nyugodtabb életvitelét, színekkel, illatokkal, zenével jótékonyan hatnak zaklatott világunkban. A hotelek szívesen tájékoztatják Önöket a környéken található karácsonyi programokról, rendezvényekről, s karácsonyi vásárról is, ha van. Általában még a kisebb falvakban is van karácsonyi vásár, ahol szeretteinknek különlegességeket, kézműves termékeket, vagy épp minőségi bio élelmiszereket, házi lekvárt, mézes kalácsot, fűszert vehetünk, karácsonyi díszcsomagolásban. Utazásunkról sem térünk így haza üres kézzel az otthon maradottakhoz.

Az első ilyen Karácsony ünnepéhez kapcsolódó vásárokat Németországban rendezték meg, napjainkban sok ország követi ezt a hagyományt, Magyarországon sok településen rendeznek Adventi vásárokat, a Karácsony ünnepéhez kötődő szokásoknak szerves részét képezik, mindemellett még mindig rengeteg hazánkfia keresi fel Karácsony körül Bécset, vagy elutazik Grazba, hogy láthassa az adventi vásárokat Ausztriában. Itthon is számos érdekesség. minőségi magyar karácsonyi termékek várják Önöket, ezért bátran ajánljuk akármelyik itthoni karácsonyi vásárt, hiszen színes családi programokkal, gyakran élőzenével, Betlehemmel várják Önöket, még a kicsi falvakban is van rá mód. Érdemes megérdeklődni, hogy a kiválasztott hotel környékén milyen programok, vásár, gyermekműsor várhat minket. Ezeket az Adventi, Karácsony előtti vásárokat olyan nagy forgalmú helyein, utcáin és terein rendezik meg a településeknek, ahol van elég tágas tér a jó körüljárhatóságra, így változó a vásárok nagysága évről évre is, viszont mindegyiknek megvan a maga különlegessége.

Míg egykoron a vásárok az áruk cseréjének, a szükséges használati cikkek megvásárlásának voltak a színterei, ezek a már hagyománnyá vált Adventi vásárok Karácsony előtt, már inkább kellemes, jó hangulatú kikapcsolódásra szolgálnak, persze az árusok itt is eladni akarnak, azonban ez más, mint vásárolni egy modern nagyáruházban. Az emberek ráérősen sétálva nézelődnek, beszélgetnek ismerőseikkel, miközben fogyasztják az árusok kínálta forralt bort. A sok minőségi kézműves termék között általában mindenki megleli a karácsonyi ajándéknak valót. A nagyvárosokban a hotelek, szállások közül jó néhány szponzora akad a helyi Karácsonyi vásároknak.

Budapesten, a Vörösmarty téren megrendezett Karácsonyi Vásár nagy hagyományokkal rendelkezik, az országhatárokon túl is elismert turistahívogató látványosság Karácsony előtt. Bizonyíték arra, hogy nem kell feltétlenül Ausztriában keresni az ünnepi vásárt, csillogást. Ehhez a több mint három hétig tartó, karácsonyi rendezvényhez százötvennél is több kulturális esemény kapcsolódik. Ha Ön Budapestet választja karácsonyi üdülés céljára, itt nagyon sok színes ünnepi program várja, melyek közül számos ingyenes. Akár kis költséggel is teheti igazán színessé és ünnepivé karácsonyi üdülését, pihenését. Egy, a vásárhoz közeli kisebb szállás, vendégház ajánlata már, lehetővé teszi a tartalmas, szép ünneplést, a programok egymással vetekedve kínálnak Önöknek szórakozást, kikapcsolódást a fővárosban. Sok budapesti hotel szolgáltatása illeszkedik ehhez a ma már nemzetközi hírűnek mondható vásárhoz Karácsony előtt. A budapesti hotelek a Karácsony körüli téli szezonban jól eladhatják szolgáltatásaikat az Adventi vásár mind közkedveltebb rendezvénysorozatai révén, melyről elmondható, hogy a főváros legnagyobb ingyenes téli eseménysorozata, jól integrálódik az európai nagyvárosok karácsonyi vásárai közé.  A Budapesti Karácsonyi Vásár november 19. és december 29. között minden nap 10 órától este 20 óráig tart nyitva, december 24-én délután kettő órától bezár, Karácsony napján, illetve másnapján zárva tart, és csak december 27-én nyit újra.

A tél egyébként holtszezonnak minősül a hotelek vendégéjszakáit tekintve. A Karácsony ünnepéhez kötődő, csaknem egy hónapig eltartó rendezvénysorozat rengeteg külföldi turistát vonz Budapestre, akik sokat vásárolnak ezen a Karácsonyi vásáron, valamint a környék bevásárló negyedében, majd a közeli színvonalas hotelek szolgáltatásait veszik igénybe.  A Budapesti Karácsonyi Vásár látogatottsága évről évre növekvő tendenciát mutat (2010-ben 600000 fölötti volt a látogatottság), ami a hotelek szempontjából nagyon kedvező. Ezen a közkedvelt Karácsony előtti, hagyományőrző eseményen, mely a helyi lakosok ünnepi készülődésében kitüntető szerepet játszik, a látogató megélheti a „boldog békeidők”autentikus karácsonyi hangulatát, közben kellemes nosztalgiába merülve megejtheti a Karácsony ünnepéhez szükséges árucikkek beszerzését. A fővárosi hotelek aktívan részt vesznek a Budapesti Karácsonyi Vásárra épített promóciós tevékenységekben, ennek is köszönhető, hogy ez a belvárosi karácsonyi vásár szerte Európából vonzza a látogatókat, a tél immár nem holtszezon, különösen nem az Karácsony illetve Szilveszter időszakában, amikor is a hotelek, szállások telt házzal üzemelnek Budapesten.

Az európai turizmus legelismertebb médiái, mint például a Travel & Leisure magazin, mely szerint a Budapesti Karácsonyi Vásár Európában a top 10-ben foglal helyet, vagy az Expedia nemzetközileg elismert turisztikai hírportál, valamint az útikönyvek egyöntetű véleménye, hogy a Budapesti Karácsony a csúcsminőséget képviseli a hasonló Európai rendezvények sorában. Ezen túlmenően elmondható, hogy híre eljutott a kontinensen kívülre is, hiszen már 2006-ban Kanadában a Budapesti Karácsonyi Vásár, mint díszvendég mutatkozhatott be a kanadai népművészeti fesztiválon, ahol a Vörösmarty téri kézműves árukat, a szigorú nemzetközi szakmai ítészek egyöntetűen kiválónak minősítették. Budapesten ezen a karácsony előtti rendezvényen őrzik a népművészeti hagyományokat a minőségi kézműves termékek árusítása, a Karácsony ünnepéhez, és ősi nemzeti sajátosságokhoz kötődő hagyományos ételek italok kínálata, és a népzenei motívumokkal dolgozó hagyományőrző zenekarok jelenléte révén. Megvásárolhatjuk, vagy csupán megcsodáljuk itt a Vörösmarty téren Karácsony előtt, a száznál is több ízlésesen karácsonyi díszbe öltöztetett fapavilonok valamelyikében a zsűrizett népi- és iparművészeti ajándéktárgyakat, miközben karácsonyi nosztalgikus hangulatba ringat a kürtőskalács illata, mint látvány, illat és íz, csalogatnak a kemencés készítésű tradicionális népi étkek, a magyaros „lacikonyhák” standjai, vagy a töki vályogkemencében sütött, illatos kerek kenyérlángosok halmai. Itt Budapest belvárosában Karácsony előtt, a vásári forgatagban finom fűszeres forralt borral melegítik fel magukat az emberek, akik szuvenírként hazavihetik a minden évben változó díszítésű vásári forralt boros bögréjüket a Budapesti Karácsonyi Vásárból. A vásárhoz kapcsolódó emléktárgyakat nemcsak Budapesten, hanem vidéken is hagyományosan kínálnak a nagyvárosokban, ahol párszáz forintért hazavihetjük a bögrét, sapkát, sálat vagy más praktikus karácsonyi mintás darabot.

 A gasztronómiai élvezetek, a vásári portékák szemet gyönyörködtető látványa mellett a vendégek élvezhetik mind a magyar népzenét, néptáncot, odébb klasszikus zenét, gyermekműsorokat, modern koncerteket folyamatosan a Karácsony ünnepét megelőző négy hétben. Az ingyenes és szponzorált rendezvények nagyon nagy arányban vannak jelen nemcsak városokban, hanem gyakran faluhelyen is, hiszen a művelődési házak, az iskolák, óvodák is mind tartanak karácsonyi műsort, ahol gyakran kisebb karácsonyi kézműves vásár is van. Vegyünk finom mézeskalácsot és érezzük jól magunkat!

A téren hatalmas karácsonyfát állítanak fel a Budapesti Karácsonyi Vásár idején, megcsodálhatjuk a méreteiben is impozáns látványt nyújtó adventi koszorút, a Karácsony igazi tartalmát megjelenítő mesélő Betlehemi jelenetet, és a már hagyományos Adventi Kalendáriumot, mely a Gerbeaud ház ablakaiban csodálható meg. December elseje és Karácsony szenteste között minden nap, délután öt órakor, gyönyörű harangjáték és ünnepi fúvósok kíséretében zajlik az „ablaknyitás” a Karácsony előtti napokban. Ekkor a látogató szeme elé tárul egy látványos kortárs festmény képe fényjáték kíséretében. A Budapesti Karácsonyi Vásár felkészült a gyermekek látogatására, gyermekprogramokkal, színpadi bábelőadásokkal, Mikulás látogatással, kézműves játszóházzal.

Budapesten és nagyobb várásokban, aki szereti a nagyobb nyüzsgést, az a nagyobb bevásárlóközpontok karácsonyi műsorait vagy épp, szilveszteri, újévi buliját is megnézheti, hiszen ezek szinte mindenütt ingyenesek és nagyon változatosak, gyakori, hogy sztárvendégek is szerepelnek ezeken.

Karácsony időszakában, a hotelek, apartman házak, szállásajánlataik sokaságát nyújtják a Budapesti Karácsonyi Vásár látogatóinak. Különösen nagy népszerűségnek örvend egy a Vörösmarty tér közvetlen közelében található apartman ház karácsonyi szállásajánlata, amely nem tartalmaz semmi karácsonyi extrát, csupán a karácsonyi vásár közelségére, könnyű megközelíthetőségére alapoz. 2010-ben szállásajánlata kettő személyre szólóan kettő éjszakára (ellátást nem tartalmaz az ajánlat), 17000 Ft-ba került. Budapesten a Karácsony előtt zajló méltán híres Adventi Vásár idején a hotelek szálláshelyek sokasága szolgáltat hasonlóan kedvező áru (minőséget tekintve is hasonló), szállásajánlatokkal.

Mind a szolgáltatás minőségét, mind pedig az árakat tekintve magasabb kategóriát képviselnek a négy- vagy ötcsillagos hotelek kínálatai Karácsony napjaiban. Ha a vendég olyan szálláshelyet keres, ahol külön, a Karácsony ünnepéhez köthető programok is beletartoznak a szolgáltatásba, mindezért 2010-ben még azonos minőségű hotel estén is jóval többet, mintegy negyvenezer forintot kellett fizetni/fő/éjszaka. Karácsony, Szilveszter idején a wellness hétvége ajánlatok azért is kedvezőek, mert számtalan más akcióval is egybekapcsolják ajánlataikat a hotelek, szállások.

A karácsonyi készülődés részét képezik az egész országban, a Budapesti Karácsonyi Vásárhoz hasonló, persze kisebb, és a helyi sajátosságokat is figyelembevevő adventi vásárok Karácsony előtt.

Hévíz városában is rendeznek ilyen karácsony előtti ünneplést, mulatozást, mely rendezvénysorozat december egész hónapjában eltart. A helyszín, ahol a város karácsonyfáját is felállítják, a Deák Ferenc tér. A hévízi gyermekek is várják a mikulást, számukra is rendeznek az adventi vásár keretében karácsonyi játszóházakat, bábelőadásokat. Karácsony táján élvezik az emberek a fényfüzérekkel feldíszített tér, a csillogó karácsonyfa látványát, sok élményt adnak a színpadi programok, mód van a kellemes, családias együttlétre, a finom ételek, italok elfogyasztására, a Karácsony ünnepi hangulatát fokozó Adventi - Karácsonyi Vásáron, Hévízen. Azok a szállóvendégek, akik ez a helyszínt választják a Karácsony környéki napokban, megtapasztalhatják, hogy árban a legdrágább hotelek várják őket. 2010-ben a helyi Danubius Health Spa Resort Aqua Hotel karácsonyi csomagjában a következő akciót kínálta Karácsony idején: 240000 FT/3 éjszaka. Ezen valamicskét segít a gyermekkedvezmény, mivel 6 éves korig ingyenes a szállás.

Hasonlóképpen 240000 FT volt, a NaturMed Hotel Carbona akciós ajánlata is Karácsony idejére, melynek fantázia neve: „Karácsonyi dallamok”, ugyanis e hotel ajánlatába beletartozott az igazi karácsonyi hangulatot árasztó gyertyafény mellett elköltött, hárfazenés ünnepi vacsora, a szabadban főzött bográcsgulyás. A hotel, Karácsony napjaiban forralt bort kínált vendégeinek, akik gospel koncertet hallgathattak, sztárvendéget ígért, s egyéb apró karácsonyi figyelmességeket. Gyerekkedvezményt nem tartalmazott a hotel karácsonyi akciós csomagja. 

Különösen kedvelt hotel Hévízen, az ötcsillagos Lotus Therme Hotel & Spa, ahol remek karácsonyi pihenés, üdülés csomag ajánlat várja Önöket minden évben. Megjegyzendő, hogy az akciós csomag szolgáltatásai közé beletartozik számtalan karácsonyi figyelmesség, mint üdvözlő ital, folklór est, apró karácsonyi ajándékok, „Mikulás szolgáltatás”, sőt Karácsony szentestéjén az éjféli misére a hotel biztosítja a kényelmes utat.

A kevésbé felkapottnak számító országrészekben, olcsóban hozzájuthat Karácsony napjaiban a hotelek szolgáltatásaihoz, ha egy kellemes családi kikapcsolódásra vágyik karácsony táján, olcsóbb lehet e hotelekben egy wellness hétvége, a karácsony ünnepköréhez kapcsolódó programokat is biztosítják a hotelek a legmagasabb minőségben, kínálatunkban, a szállások az ország számos településén, a helyi karácsonyi programokhoz kapcsolódóan.

Ha kikapcsolódásra, feltöltődésre a hazai tavaink körüli hotelek, szállások wellness hétvége ajánlatait vesszük igénybe Karácsony napjaiban, akár a Balatonnál a Füredi, Szemesi, Szárszói minősített hotelek szolgáltatásait, melyek még a karácsonyi programokat, jellegzetes karácsonyi ételkülönlegességeket is magukba foglalnak, 15000-17000 Ft/fő / vendégéjszaka volt a szolgáltatás ára 2010-ben.

A Balaton fővárosa, Siófok Adventi vására Karácsony előtt négy héten át biztosítja a régmúlt idők békés karácsonyi hangulatát, a város fényfüzérekkel díszített főterén, a város karácsonyfája körül, ahol a felállított kellemes karácsonyi hangulatot árasztó vendéglátó pavilonok, forró italok, csemegék és a színpadi programok hívogatják a Siófokra látogatókat. A wellness hotelek ajánlatai Karácsony idején, Siófokon is sok alkalommal rendkívül kedvezőek, különösen a családok számára, mert a családi ajánlatok egyébként is tartalmaznak kedvezményeket.

Balatonfűzfő is kitesz magáért Karácsony előtt. 2010-ben, December 12-én délután kettő órakor nyitotta meg kapuit a településen a Romtemplom kertnél a már hagyománnyá vált Fűzfőfürdői Adventi Vásár Karácsony előtt, ahol kellemes családi programokat szerveztek, sült gesztenyével, forralt borral és forró teával, betlehemes játékot is szervezett a helyi Művelődési Központ. Minden évben várja Önöket a sok színes program nemcsak karácsony, de Szilveszter, Újév napjaiban is, a helyi hotelek, szállások szeretettel várják Önöket akciós ajánlataikkal.

A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület Balatonalmádiban szervezett 2010. december 17-én és18-án Karácsony előtt a Pannon Művelődési Háznál táncos műsorokat, bábszínházi előadás és kézműves foglalkozás várta a gyermekeket a Karácsony előtti szombaton.

Adventi Napokat Tihanyban is rendeznek, ahol sok kitűnő hotel fogadja a téli szezon vendégeit, családokat, akik e patinás Balaton parti településen szeretnék eltölteni a Karácsony napjait.  A karácsonyi pihenés, feltöltődés a Tihanyi hotelek, szállások wellness hétvége ajánlataival még különlegesebb élmény. Tihanyban a Németh László Művelődési Házban rendeznek a gyermekek számára kézműves játszóházat, ahol elkészíthetik az ajándékokat, dekorációkat Karácsony napjára. Népszerű a Mikulás napi vigalom, az adventi ünnepségeken amatőr művészeti csoportok lépnek fel a Karácsony előtti napokban, a rendezvények ingyenesen látogathatók.  Karácsony napjaiban családi kedvezménnyel várják Önöket a karácsonyi üdülés ajánlatok a helyi hotelek, szállások kínálatában,. Szilveszter és Újév idején pedig számos színes buli, party, rendezvény várja Önöket az egész városban, környéken.

A Balaton északi partjának nagy múltú városában Balatonfüreden is kigyúlnak az Advent fényei Karácsony előtt.

2010-ben, Karácsony előtt nyitotta meg először kapuit hagyományteremtő célzattal a Balatonfüredi Adventi Vásár, a reformkori városrészben, a Blaha utcában. A Kedves Cukrászda kínálta különlegességeit, a Balatoni Borok Háza is, mint a vásár egyik szponzora sikeresen bemutatkozott. Igazi Karácsonyi hangulatot varázsolt a városba ez az esemény, az egyedi kézműves, iparművészi tárgyakkal, hangulatos zenével, és az elmaradhatatlan forralt borral és mézeskaláccsal. A későbbi években szeretné a város tovább bővíteni a Karácsonyi ünnepi programok kínálatát, mind több kulturális eseményt szerveznek a Karácsony előtti időszakban, elérve azt, hogy a reformkori városrész új fórumként, hangulatos találkozási helyként létezhessen Karácsony idején, természetesen mindezt úgy, hogy illeszkedjék a városrész történelmi atmoszférájába. Szilveszter és Újév napjaiban pedig várnak mindenkit a remek zenés műsorokra. A Balatonfüredi Adventi Vásár promóciós munkálatait több helyi hotel, és neves étterem segítette, mint például a neves Anna Grand Hotel, vagy a Blaha étterem. Karácsony előtt e vásáron megcsodálhatták a látogatók a különleges kerámiákat, a fonott kosarak rusztikus szépségét, de sikert arattak a bőrdíszművesek karácsonyi témájú munkái, a szépen megmunkált ezüstékszerek és a gyönyörű karácsonyi díszek, gömbök, angyalkák is.  A Balatonfüredi régióiban is találunk a Karácsony, szilveszter napjaihoz kapcsolódó, az ünnepekre szóló akciókat a hotelek, szálláshelyek kínálatában. Ezek a legtöbb esetben az árkedvezményen felül, apróbb karácsonyi figyelmességeket, mint: forralt bort, ajándékokat, finomságokat, és természetesen a szobák karácsonyi díszítését is, esetleg elviszik Önöket az éjféli karácsonyi szentmisére, valamint az egyéb karácsonyi programokra a hotelek, szállások utazás, karácsonyi wellness hétvége ajánlataiban, valamint szilveszteri, újévi üdülés, wellness ajánlataiban is nagy kedvezményekkel biztosítanak belépőt.

Nagyon szép példája az összefogásnak, mid a település lakói részéről, min a Bakony falvait tekintve, a Karácsony előtti hetekben a korábbi években immár hagyományosan lezajlott rendezvénysorozat, amit a Balatontól északra, a Déli Bakonyban fekvő csodás panorámájú történelmi település, Nagyvázsony mutatott, Karácsony előtt. A rendezvénysorozat alapvető motívuma a nemzetiségek közti nyitás, ismerkedés, a szeretet jegyében, mivel hogy a karácsony a család, a szeretet ünnepe, óvodástól a nyugdíjas korúakig szeretettel várnak mindenkit. A helyi német kisebbségi Önkormányzattal együtt szervezik a karácsonyi programokat, a református egyházközösséggel közösen szervezték meg az egyhónapos rendezvény sorozatot, mely az „Adventi örömök – Élő betlehem” fantázianevet kapta, és amelyre a Bakony más településeiről is jöttek vendégek, fellépő amatőr ének és táncegyüttesek Karácsony előtt. A település központi részén fekvő Kisiskolában állították fel az eseménysorozat fő attrakcióját, a látványos karácsonyi betlehemet, amiben ember nagyságú, szalmából készült bábuk, és élő állatok láthatók. Itt zajlik a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló Karácsonyi kísérőprogramok többsége is, akik ellátogatnak ide, mindig kapnak egy-egy pohár teát, forralt bort, az emberek meghitt hangulatban beszélgethetnek egy mással, és a Karácsony szeretet érzése érvényre jut a szervezetten zajló Mikulásgyár adományozásban is, mely itt is minden évben megrendezésre kerül Karácsony előtt röviddel. A helyi hotelek, szállások karácsonyi pihenés, wellness hétvége ajánlataiban a minden évben megrendezett családi ünnepi programokra nemcsak pontos tájékoztatást, de sokszor kedvezményeket is igénybe lehet venni.

Karácsony nemcsak a szeretet ünnepe, hanem a családi békességé is, ezért a karácsonyi pihenés egyben közös családi programokat is magába foglalhat. Akik eljönnek december hónapban karácsony előtt, Nagyvázsonyba ekkor is megcsodálhatták a helyi látnivalókat, az idelátogatót körülveszi a történelem. Itt van mindjárt Vázsonykő vára, benne a Kinizsi Vármúzeummal, vagy a Néprajzi múzeum természetvédelem alatt álló kastélyparkjával, az 1481-ben épült Szt. István-templom gazdag barokk főoltára, a nagyvázsonyi templom és kolostor romjai. A pihenés, kikapcsolódás, üdülés, Karácsony időszakában a felhőtlen ünneplésről és a család, barátok közös programjáról szól, amire a hotelek, szállások itt a Bakony vidékén is remek ajánlatokkal szolgálnak.  A szép, havas tájban nemcsak a téli sportok gyakorlására van remek lehetőség a természeti környezetben, de a közeli történelmi emlékhelyeket is megtekintheti a család, így igazán tartalmas lesz a karácsonyi üdülés.

Karácsony idején egyre több ember választja a pihenés, üdülés egészségesebb és modernebb formáit. A természeti szépségekben télen is bővelkedő Bakony várja a kirándulókat. Az egész család számára sokoldalú természetjárási programokra, szánkózásra és vidám kacagásra nyílik lehetőség itt a lágy, dimbes –dombos környéken. A karácsony előtti programsorozatot, az ünnepvárást, a helyiek egy ilyen természetjáró gyalogtúra megszervezésével indították, amelyen a résztvevők összegyűjthették azokaz az erdei terményeket, amelyből a gyermekek aztán a Karácsonyi játszóház keretében elkészíthették a karácsonyra szánt ajándékaikat, díszeket a település karácsonyfájára. Mindezeken az évente megrendezésre kerülő programokon Önök is részt vehetnek, a karácsonyi üdülés fakultatív plusz programjaként.

Advent első vasárnapját megelőző szombaton a Nagyvázsonyi Német Nemzetiségi Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi koncertjét élvezhetik az „Adventi örömök – Élő betlehem”karácsony előtti programsorozatra látogatók.

Advent első vasárnapján nyitott a Kisiskola épületében a „Babavilág kiállítás”, melyen hazai készítésű, mintegy „újjászületett”, a régmúltat idéző porcelánbabákat láthatnak a vendégek, akik a helytörténeti kiállítást is megcsodálhatják a karácsony előtti napokban is. Sokan összejönnek minden évben Karácsony előtt az Adventi Dalos találkozóra is, melyen a helyi Nagyvázsonyi Dalkörön kívül még a környező bakonyi településekről is jönnek kórusok, Veszprémfajszról a település kórusa, Úrkútról a Viva Voce kórus, Bakonybélről a Nefelejcs Vegyes kórus jött el a rendezvényre 210 –ben Karácsony előtt. A kisgyermekek örömére jön a Mikulás is, ajándékokkal megrakottan járva a település utcáit. A mikulásnapi vigalom a művelődési házban várja a látogatókat, ahol felléptek 2010 -ben a nagyvázsonyi Modern táncos lányok, valamint a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió tanulói. is bemutatták tudásukat. Minden évben hasonló minőségi rendezvényekre lehet számítani a környéken Karácsony és Szilveszter, Újév idején is.  Karácsony előtt, Advent idején nagyon sok színes program van, szintúgy az ünnepek napjain.

Folyamatosan működik évente a Karácsony előtti héten a Kézműves játszóház, melyre nem csak a gyerekeket várják, ha Önök idelátogatnak, az egész család számára érdekes kézműves programok várják Önöket, ezzel is színesítve a karácsonyi üdülést. Az erdei kirándulás alkalmával korábban összegyűjtött terményekből lehet készíteni itt a díszeket a fára és a karácsonyi asztali díszeket is, adventi kopogtatót például és egyéb karácsonyi meglepetéseket, mint például agyagból karácsonyfadíszeket és karácsonyi ajándékokat készíthetünk, melynek helyben természetesen a kiégetésére is nyílt lehetőség 2010 –ben. Minden évben egy kicsit más, egy kicsit több a karácsonyi játszóház, nem érdemes kihagyni. Itt mézeskalácssütéssel is foglalkozhat a család, szervezetten, vidáman, együtt. A nemesleányfalui evangélikus templom a karácsony előtti Adventi Orgonaest színhelye. Karácsony előtt, Advent negyedik vasárnapján tartották a Kisiskolában a negyedik karácsonyi gyertya meggyújtása után, az ” Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai és a helyi általános iskola diákjai, valamint a Kislődi Christkindl sváb betlehemes együttes, és a nagyvázsonyi betlehemesek közreműködésével karácsonyi ünnepi műsort, pásztorjátékot. Minden évben törekednek valami különlegességre Karácsony alkalmából, melyekre a turistákat is szeretettel várják.

A Bakony hegyvonulatától kissé keletre, a Vértes nyugati lábánál, a Vértesi Tájvédelmi Körzet közelében jutunk Mór városába. Ez a település is karácsony előtt mintegy egy hónappal, minőségi és érdekes Adventi kirakodóvásárt rendez a Városi parkban. Szeretettel várnak minden érdeklődőt. A környékbeli hotelek, szállások valamelyikén megszállva, Önök is színesíthetik karácsonyi üdülés, pihenés programjukat e település érdekes helyi kirakodóvásárának és zenés rendezvényeinek megtekintésével. A Polgármesteri Hivatal előtt állítják fel minden évben a város karácsonyfáját.

Karácsony nemcsak a szeretet ünnepe, hanem a családi békességé is, ezért a karácsonyi pihenés egyben közös családi programokat is magába foglalhat, kitűnő választás ehhez Mór környéke. Decemberben, Karácsony időszakában is sok látnivaló akad a város közelében, a környéken található hotelek karácsony napjaiban kedvezményes szállásajánlataikkal várják a vendégeket, akik megismerkedhetnek a környék nevezetességeivel, a híres móri borokkal, látogatható a bormúzeum is Karácsony előtt egyaránt. Mór városából kirándulhatnak a közeli Csókakő (Csák) vár XIII. század) romjaihoz a téli sportok gyakorlása mellett, vagy túrázhatnak a Vértesi Tájvédelmi Körzetben, ahol gyönyörű látványban lehet részük és a gyerekek remekül játszhatnak, ha leesik a puha hó. A wellness hétvége a téli sportokkal összekötve, egy ilyen kellemes kis település szép környékén, Karácsony és Szilveszter között egyszerre egészséges és változatos, a téli hideg hétköznapok egyhangúsága helyett a hotelek, szállások valamelyikében. Mindig érdemes a hotel környékén található kistelepülésekre látogatni, Ünnepek idején különösen, mert mindenhol várnak színes és meghitt karácsonyi programok, amelyekért a legritkább esetben kérnek csak belépőt.

A Bakony alatt a Balatontól északra húzódó Veszprémi hegyvidék fővárosa híres történelmi városunk Veszprém, ahol a téli szezonban, Karácsony és Szilveszter között különösen érdemes pihenni, hiszen a látnivaló rengeteg, a város középkori nevezetességei révén, s meglátogatásukkal egy időben az egész család kellemesen kirándulhat, gyönyörködve a tiszta, havas téli tájban. A hotelek, szállások, apartman házak sok kitűnő ajánlattal várják vendégeiket Karácsony előtt, gyakran egészen sokoldalú, szervezett karácsonyi családi programokkal. Megcsodálhatják a belvárosban a vármúzeumot, várkaput, a tűztornyot. Több koraközépkori és középkori templomrom van a városban, megtekintésre ajánlott a Püspöki székesegyház, az 1700-as években épült ferences templom, benne az egyházi múzeummal. Ne hagyják ki a városon átfolyó Séd patak régi vízimalmainak felkeresését sem, köztük a középkori Gábriel-malom romjaival. A kisgyermekes családok számára Karácsony és Szilveszter között is gyönyörű és érdekes élmény a helyi vadaspark megtekintése. Karácsony idején az egész család számára rendkívül kedvező üdülési lehetőségek vannak a környéken, mert a Karácsony idejére szóló kedvezményeken túl, a családi ajánlatok kedvező árban tartalmaznak nagyon sok különlegességet, melyek mellett számos ingyenes helyi rendezvény érhető el.

A veszprémi Óváros tér a központja a Karácsony előtt mintegy négy héttel kezdődő ”Illatos Advent”fantázianevű rendezvénysorozatnak, ahol a Karácsony előtti időszakban, a gyermekeknek meséket, bábszínházi előadásokat, zenés karácsonyi gyermekprogramokat tartanak. Ha a család Veszprémet választja, Karácsony idején a pihenés, üdülés céljára, akkor nagyon jó, sokszor ingyenes programokkal várják a gyermekeket, s az egész család remekül szórakozhat. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. Itt, a Városháza előtti színpadon lépnek fel a különböző ének és tánccsoportok, akik karácsonyi programjaikkal fokozzák az ünnep hangulatát. Sok gyermeket várnak a Karácsony előtti kézműves foglalkozásokra, és mindig nagy érdeklődésre tarthat számot az „állatsimogató” is. A veszprémi vár a színhelye az immár hagyományos betlehemes játéknak a Karácsony előtti napokban, amit nem szabad kihagyni.

November végétől tart a Karácsonyi vásár Veszprém fényfüzérekkel feldíszített sétáló utcáján, a Kossuth utcán, ahol ízlésesen karácsonyi díszbe öltöztetett fapavilonokban várják az érdeklődőket a zsűrizett népi- és iparművészeti ajándéktárgyak, meghitt karácsonyi hangulattal, zenével, és Karácsony ünnepére szánt ajándékötletekkel.

Karácsony előtt egy-egy csészényi forralt bort, teát iszogatva, kellemes karácsonyi dallamok kíséretében sétálgatnak, nézelődnek az emberek a pavilonok körül, miközben karácsonyi nosztalgikus hangulatba hoz a kürtőskalács illata. Így az ”Illatos Advent”rendezvénysorozat, a színes látványával vásárlási, étkezési lehetőségeivel, a forró italok, karácsonyi csemegék illatával, a színpadi programok élményeivel összes érzékszervünkre hat, így válik e karácsony köré szervezett rendezvény egy hosszabb tartózkodásra csábító, emlékezetes családi, baráti programmá, igazi karácsonyi fesztivállá, melynek promóciójában a veszprémi szálláshelyek is részt vesznek.

Egyik legnagyobb városunk, az északnyugat Dunántúlon, a Rába folyó és a Mosoni Duna ágnál elterülő Győr, immáron több mint tízéves múltra visszatekintő, a Karácsony ünnepe köré szerveződő Téli Fesztivállal, vásári múlttal rendelkezik. A karácsonyi rendezvény sorozat e városban több mint egy hónapig, november végétől szilveszter napjáig tart. A karácsony ünnepét megelőző fesztivál színvonala Budapest Karácsonyi Vásárával vetekszik, ez jelentkezik a z idelátogatók egyre növekvő számában is. A helyi hotelek is szponzorálják e fesztivált, és köré szervezik karácsonyi programjaikat. Nagyon jó úti cél Karácsony idejére és Szilveszter, Újév alkalmából is Győr. A karácsonyi pihenés, feltöltődés Győrben, a hotelek, szállások wellness hétvége ajánlataival a helyi sokoldalú és színes rendezvények miatt még különlegesebb.

E nagyváros hangulatát a Karácsonyt megelőző advent idején erősen megszabja ez az autentikus hangulatú karácsonyi vásár. A Belváros villogó fényfüzérekkel feldíszített terei, a Megyeház tér és a Széchenyi tér, valamint a Baross út megtelnek karácsonyi árusokkal, akik a pavilonokban árusítják az ajándéknak valót, igényes, minőségi termékeket. Ebben az izgalmas, látványos karácsonyi forgatagban reggeltől estig válogathatunk, megcsodálhatjuk a kézművesek remekeit, iparművészek zsűrizett alkotásait, egyedi termékekkel megjelenő árusok csillogó díszes ékszereit, ruhaneműit. A vásári forgatagban igazi adventi hangulatot árasztanak a Karácsony ünnepéhez kötődő finomságok látványa, illat és ízvilága, mézes sütemények, a kürtőskalács és a forralt bor ínycsiklandozó illata, az andalító nosztalgiába ringató karácsonyi dallamok.  Itt is bebizonyosodik, hogy a hangulatos és sokszínű karácsonyi vásár látványáért nem kell feltétlenül Bécsig utazni. A látványos forgatagnak otthont adó főtér dísze a hatalmas karácsonyfa és az óriási adventi koszorú. A rengeteg turista ebben a Karácsony ünnepét megelőző időszakban is látogathatja a város történelmi nevezetességeit, a hotelek szolgáltatásaikban sokszor ajánlanak városnézést, idegenvezetést. Feltétlenül megtekintést érdemel a XIII. századi eredetű, több alkalommal is átépített győri Püspökvár, melynek erődrendszere XVI-XVII századi. Az erődrendszer alatt késő gótikus-reneszánsz kazamaták vannak, valamint látni kell a XII. századi Püspöki székesegyházat, melyet az ezerhatszázas években építettek át barokk stílusban. Győr városában mindezeken túl rengeteg műemlék templom, középkori eredetű ház és több múzeum is figyelmet érdemel, mint például a Xantus János Múzeum, ősrégészeti, római kori és néprajzi gyűjteményével, a Bástyamúzeum, a Vármúzeum, valamint a Püspöki Székesegyház kincstára. Győr városa, a magyarországi turizmusban jelentős szereppel bír, ahol bőségesen találunk a Karácsony, illetve Szilveszter ünnepére, akciós szállásajánlatokat, a helyi hotelek, szállások, apartman házak részéről. Ezek többnyire kedvezményes árat ajánlanak, néha pluszszolgáltatással, mint például forralt bort kap a vendég, és karácsonyi díszített szobát esetleg némi apróbb ajándékot Karácsony napjára. Az ötcsillagos hotelek a minőségi szolgáltatásaik mellé, külön karácsonyi programokat is ajánlanak akciós csomagjaikban, mint például élő zene mellett elfogyasztható karácsonyi vacsorát, folklórestet, szabadtéri sütés-főzést, elszállítják vendégeiket Karácsony szentestéjén az éjféli misére.

 A Szilveszter Győrben is a felszabadult, vidám bulizás jegyében zajlik, a helyi hotelek szolgáltatásai sokfélék, mind árban mind pedig színvonalban. Változtó itt is a hotelek, szállások karácsonyi, szilveszteri üdülés ajánlatainak árszínvonala. Győrben ünnepekkor, különösen Szilveszter estéjén sok bált is rendeznek, melyekre érdemes előre megvenni a jegyeket, már a szilveszteri pihenés, wellness hétvége lefoglalása előtt.

Praktikus tanácsok a karácsonyi üdülés, pihenés idejére

A családi kedvezményeket mindig keresse a hotelek, szállások ajánlataiban! Gyakran négy főre már jelentős kedvezményeket vehet igénybe, többféle szolgáltatásra. Midig a hotel aktuális karácsonyi csomag ajánlatai közül érdemes a megfelelőt kiválasztani, mert így Önnek nem kell a szervezéssel bajlódnia és az egész családra gondolnak a szervezők. A csomag ajánlatok másik nagyon nagy előnye, hogy kiszámíthatóak a költségek.  

Karácsony előtt, Advent idején is nagyon jó ajánlatokat kínálnak a hotelek, szállások szerte az országban. A téli lelassult, nyugodt, meghitt élet hatással van a pihenés jellegére is, így ebben az időszakban azok, akik a pörgés helyett inkább a nyugodt feltöltődést kedvelik, Advent idején nagyon jó, testreszabott ajánlatok keretében üdülhetnek.

Bárhova is utazik Karácsony idejére, mindig érdemes a környék karácsonyi programjai után érdeklődnie, ebben a hotelek, szállások segítenek. A legtöbb településen a karácsonyi programok nagy része ingyenes, ezzel pedig plusz költség ráfordítás nélkül teheti még izgalmasabbá és sokszínűbbé karácsonyi pihenését, üdülését. Az egész család számára szórakoztató és hasznos programok állnak rendelkezésre. Télen, ha van olyan szerencsénk, hogy fehér Karácsony jut erre az évre, akkor nagyon jó a hotel környékén a természetben kirándulni a havas tájban gyönyörködve. Ha utazik az egész család, a gyerekek hozzanak magukkal szánkót, hócsúszkát is. A lágy, dombos vidékeken így a téli szórakozás és sport, természetjárás, összefonódva a karácsonyi hangulattal, igazán nagyszerű élményt ad.

A tavak partján találhatóak igazán különlegesen nívós hotelek, szállások szerte az országban, s ha befagy a tó, akkor a hoteltől nem messze, korcsolyázhatunk, szánkózhatunk. Számtalan helyen bérelhető korcsolya és szánkó.

Érdemes egy –egy több napos karácsonyi üdülés alkalmával, a környező települések karácsonyi programjait már jó előre megnézni, kiválogatni mindazt, amire kíváncsi, így időt takarít meg. A karácsonyi vásárokon igazán minőségi, egyedi, szép termékeket vásárolhat, amelyek a karácsonyi ajándék céljára és a fa, az otthon feldíszítésére is kiválóak. Utazásáról értékes és különleges ajándékokkal térhet haza.

Ha a gyerekekkel karácsonyi kézműves foglalkozásra mennek az üdülés alkalmával, különösen, ha maszatoló anyagokkal dolgozva készítik a díszeket, érdemes egy –egy öltözet erre a célra szánt, kevésbé kényes ruhát adni a kicsikre. Ugyanez vonatkozik az egész napos szánkózásra a domboldalon. Természetesen Szenteste alkalmával az ünnepi vacsorához, a legszebb ünnepi ruha se maradjon el, ha hotelben töltjük a karácsonyt.

Több hotel teszi lehetővé az élményszerű, közös karácsonyfa díszítést. Kérdezzen rá az ilyen lehetőségekre, a gyerekeknek igazán nagyszerű élmény lesz.

Ha nem Karácsonykor, hanem Mikulás napján üdül a család, akkor a hotelek természetesen szívesen gondolnak a kicsikre és szervezik meg a Télapó látogatását is. Kérdezze meg, mik erre a lehetőségek adott hotel esetében!

Romantikus wellness hétvégét is eltölthet párjával Karácsony napjaiban, a hotelek nagyon különleges, meghitt hangulatban várnak. Érdemes rákérdezni az esetleges kedvezményekre.

Télen se maradjon otthon a napvédő krém, ha hóval borított magas hegyvidéken tölti az ünnepeket és a téli sportok Önnek fontosak üdülése alkalmával. A hó a nap UV sugarait hasonlóan felerősíti, mint nyáron a víz, hófehéren, alulról veri vissza a sugárzást.

Tippek, ötletek szilveszteri üdülés, pihenés alkalmából

Szilveszter és Újév napján az ünneplés igazán különleges környezetben az igazi. A buli, party akkor lesz igazán csillogó és szabad, ha egy hotel kényelmes környezetében tölti el az ünnepet. Akár párjával, akár családdal, barátokkal ünnepelnek együtt, a hotelek mindegyike nagyon szórakoztató és sokoldalú Szilveszteri, Újévi ajánlatokkal szolgál, s ebbe beletartozik a finom vacsora, az élőzene, tánc, a tűzijáték, s még nagyon sok más. Ha nem utazna el, akkor is lehet sokszor drága csak egy szilveszteri báli belépő is önmagában vagy vacsorával. Mindezt összekötni szállással, egy szilveszteri pihentető wellness hétvége keretében, igazából sokszor nem kerül sokkal többe, mint bálozni. S ekkor a különleges, feldíszített ünnepi környezet is hozzájárul a feledhetetlen jókedvhez.

A Szilveszter és az Újév is akkor igazán csillogó, ha akár extravagánsig elmenően is, igyekszik öltözetével is kihangsúlyozni az ünneplést és a jókedvet. Ruháját célszerű már az utazás előtt jókora idővel kiválasztania, a kiegészítőkkel együtt. Ez az urakra is vonatkozik. Egy –egy különleges nyakkendő, ing, a party alkalmával igazán nagy sikert arat.

A hotelek, szállások általában mind beltéri, mind kültéri rendezvényekkel várják Önöket Szilveszter és Újév alkalmából, s az ünneplés izgalmát tovább fokozza, hogy minden településen gondolnak a helyiek is az ünneplésre, akár élőzenével, akár retro disco –val, akár több tűzijátékkal is. Mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb hangulatú buli helyszínt.

Ha több napos Szilveszteri, Újévi wellness hétvége keretében üdül, akkor a bulizás fáradalmait a hotelben a kényeztető wellness szolgáltatások segítségével könnyedén kipihenheti. Akik otthon maradnak, azoknál bizony tovább tarthat a macskajaj…

A pecsenyemalac a hotelek többségében ott fogja díszíteni az étkekkel teli asztalt Szilveszter este a vacsoránál, s érdemes a hagyományos szilveszteri étkek mellett a hotel éttermének különleges fogásait is kipróbálni. A jó magyar boroknak, pezsgőnek itt fontos szerep jut, a konyhafőnök ajánlatát nyugodtan próbálják ki, hiszen hazánkban a nívós hotelek éttermeiben, a legkiválóbb magyar borok várják. Túl sokat összeenni nem szabad ilyenkor sem, érdemes inkább többféle fogásból egy –egy picit kóstolni a büfévacsoránál.

Az egész család számára is lehet érdekes és élvezetes a Szilveszteri, Újévi üdülés, pihenés, a hotelekben a családi programok lehetővé teszik, hogy minden korosztály jól érezze magát. A nagyobb gyerekeknek semmi bajuk sem lesz tőle, ha az évnek ezen az egy napján, gyerekpezsgőt és rágcsálnivalót fogyasztva Önökkel mulatnak késő este is vagy épp fent maradnak éjfélig. Másnap úgyis bőven lesz lehetőség egy nagyot aludni, pihenni.

Hogyan tegye üdülését problémamentessé és hogyan találja meg a legjobb ajánlatokat Karácsony, Szilveszter, Újév napjaiban:

Érdemes utánanézni, hogy itthon, a belföldi turizmus keretei között a hotelek, szállások a karácsony ünnepköréhez kötődően, illetve szilveszter tájékán milyen árengedményeket, kedvezményeket adnak vendégeiknek, hiszen a karácsonyi pihenés, feltöltődés a hotelek, szállások wellness hétvége ajánlataival még különlegesebb élmény. Ezek a bizonyos karácsonyi ünnepi hétvége ajánlatok legkevesebb kettő vagy háromnaposak, ezért gazdaságos a hotelek szempontjából is a kedvezményes ár, hiszen, ha egy éjszaka esetleg kedvezményesebbre jön ki így csomagban, megtérül a kedvezmény a minimum két éjszakás foglalásokkal. Akik karácsony, szilveszter idején a hotelek, szálláshelyek kedvező ünnepi kínálatát kívánják igénybe venni, mindenképpen nézzék át a lehetőségeket és igényeiknek megfelelően, állítsák össze a programokat, melyeket színesítenek a helyi ingyenes rendezvények is, annál kedvezőbb e szálláshelyek karácsonyi vagy szilveszteri, újévi ajánlata. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen családi létszámmal, és összetételben vesszük igénybe e szolgáltatásokat, hiszen a hotelek gyermekkedvezményt is adnak legtöbbször, s Karácsony alkalmával több kedvezményre is lehet számítani sokszor, Szilveszter idején is. Nem mindegy, hogy az ország mely területén kívánjuk a karácsony napjait illetve a szilveszter éjszakáját eltölteni. Nagy általánosságban igaz, hogy ha ilyenkor karácsony, szilveszter táján úti célként a fővárost választjuk, vagy olyan nagyvárost vidéken, amely valamilyen okból (gyógyfürdő, síparadicsom, jól kiépített neves gyógy-és wellness centrum) keresettebb, drágább ajánlatokat kapunk az ottani hotelek kínálatát tekintve, még akkor is, ha nincs a szolgáltatásban speciális, a karácsony illetve a szilveszter ünnepköréhez kapcsolódó program. A kevésbé divatosnak számító régiókban sokszor olcsóbban hozzájuthat a pihenni vágyó vendég egy kellemes családi kikapcsolódáshoz Karácsony táján, olcsóbb lehet e hotelekben egy wellness hétvége, sőt sok esetben még a Karácsony ünnepköréhez kapcsolódó programokat is biztosítják a kisebb, egyszerűbb, ám ugyanúgy hangulatos és minőségi hotelek, szállások az ország számos pontján.

 Az ötcsillagos budapesti szállodák, a Duna-mentén álló exkluzív hotelek, a budai vár környékén található luxust képviselő hotelek, minőségi szálláshelyek, a legtöbb esetben széles körben várják Önöket a Karácsony ünnepköréhez köthető kedvezményes ajánlatokkal, s csomag ajánlataikban szintén van kedvezményekre lehetőség, melyekben egy –egy érdekes, kellemes wellness szolgáltatás vagy egy karácsonyi bónusz különlegesség érhető el.

Az ország számos más vidékein ugyanakkor még nagyon elegánsnak számító jól felszerelt szállodák Karácsony, Szilveszter, Újév napjaiban egyaránt akár a kisebb helyi rendezvényekkel, érdekességekkel is összekötik ajánlatukat, a hangulatos vidéki kisebb városokban, településeket az éjféli mise is igazán meghitt Karácsonykor. Az exkluzív hotelek például a hévízi régióban a legmagasabb minőségű wellness szolgáltatásokból kiindulva szervezik meg karácsonyi, szilveszteri, újévi ajánlataikat is. Így sokkal többet kap pénzéért, egyszerre.

A nívós hotelek gazdag programsorozattal szolgálnak a karácsonyi, szilveszteri, újévi szolgáltatáshoz, mint tánc show, bűvészmutatványok, humoristák, s persze a csodás élményfürdők, wellness-szolgáltatások. Kevésbé színes programokat magába foglaló, de kiváló wellness hotel hétvége ajánlatok esetén is nagyon színes, élményekben gazdag karácsonyi üdülés valósítható meg és a szilveszteri party, újévi pihenés is sokszínű lehet a helyi programokkal és kirándulással. Nagyon praktikusak a 3 napos wellness hétvége ajánlatok számos hotel kínálatában Karácsony, Szilveszter idején, ha figyelembe vesszük a sok ingyenesen elérhető programot adott településen.

Ha a karácsonyi pihenésre, feltöltődésre a hazai tavainkat körülvevő hotelek, szállások wellness hétvége ajánlatait vesszük igénybe, akár a Balatonnál a Füredi, Szemesi, Szárszói színvonalas hotelek szolgáltatásaihoz hozzátartozhat a tó környékén lehetséges élvezetes téli kirándulás, a jégen korcsolyázás, szánkózás. A Balaton, a Tisza –tó, a Velencei –tó például, nemcsak nyáron gyönyörű környezet, hanem télen is egyedülálló élményt nyújt. A Karácsony ünnepköréhez kapcsolódó programokat, jellegzetes karácsonyi ételkülönlegességeket a tóparti hotelek gyönyörű környezetben kínálják Önöknek. A befagyott tavon korcsolyázás, a tájban gyönyörködve, a karácsonyi, szilveszteri üdülést még felejthetetlenebbé teszi. Az egész család számára remek szórakozás, s kirándulni is lehet a környéken, terméseket gyűjtve, amiből a gyerekek díszeket készíthetnek a karácsonyfára.

A csodálatos természeti környezetben, a hotelek, szállások tekintetében gazdag Bükk hegység északi oldalán fekvő Szilvásvárad nem csak a tavasztól őszig tartó vegetációs időszakban gyönyörű, amikor teljes pompájában megcsodálható a Szalajka-völgy a csodás vízeséssel, vagy az ős bükkös, hanem a téli időszak is kedvez az erdőjárásnak, ilyenkor a karácsony és szilveszter környéki napokban lovas szánon utazva élvezhetik a hotelek üdülővendégei a téli erdő szépségét, ilyentájt is felkereshető az istállós-kői ősemberbarlang.

Szilvásváradon a négycsillagos wellness-hotel, a La Contessa kastélyszálló, karácsony, szilveszter tájékán kedvező árakon kínál csomag ajánlatokat. Egy 4 évesnél fiatalabb gyermek ingyen, 4-12 év közötti fél áron szállhat meg a hotelben.  A csomag ajánlat nemcsak a hotel wellness szolgáltatásait tartalmazza, hanem a karácsony jelképeinek megfelelő szobadíszítést, karácsony másnapján pedig házilag készült kürtőskalácsot kapunk.

A kettő vagy három éjszakás kedvezményes ajánlatcsomagok karácsony, szilveszter időszakában, az egész országban sok hotel, szálláshely szolgáltatásai között megtalálhatóak mintegy hatvan-százezer közötti árban. 

Az Alföldön is rengeteg hotel hasonlóan kedvező ajánlatával találkozhatunk karácsony, szilveszter táján. A Karácsony idejére a legtöbb hotel szolgáltatásának ára magába foglalta a büféreggelit, valamint a háromfogásos vacsorát, sőt egy négyfogásos, jellegzetesen a karácsony ünnepköréhez kötődő élőzenés vacsorát is.

 Mezőkövesd környékén is nagyon jó a termálvíz, a hotelek szállások a környéken Karácsony, Szilveszter, Újév alkalmával külön kedvezményeket biztosítanak a Mezőkövesd-hőfürdőbe. Emellett a legtöbb karácsonyi wellness üdülés svédasztalos reggelivel, élőzenés vacsorával, meglepetés ajándékkal, karácsonyi rendezvényekkel érhető el.

A Debrecenhez közeli, reuma-gyógyfürdőjéről méltán híres Hajdúszoboszlón, Ilyenkor karácsony, szilveszter táján is akad látnivaló, sok kitűnő hotel, szálláshely található a közelben, amelyek túrákat szerveznek a környékre. Aki idelátogat, ne hagyja ki a Bocskai emlékmúzeum megtekintését sem. Karácsony időszakában a helyi hotelek figyelemre méltó árkedvezményeket adnak.

Megjegyzendő, hogy manapság nemcsak a hotelek kínálnak a karácsony ünnepéhez köthető árkedvezményes szállásajánlatokat, hanem az úgynevezett apartman házak is megjelennek a karácsonyi kínálati palettán. Tudni kell azonban, hogy amikor döntünk egy-egy hotel, szálláshely akciós karácsonyi ajánlata mellett, ahhoz, hogy ez a választott közös családi programsikeres legyen, ismerni és mérlegelni kell a szállásajánlatok tartalmát. Ha ennek megfelelően választunk, a szálláshelyeken, hotelekben is idegeskedés nélkül érezhetjük, átélhetjük a Karácsony hangulatát, a családi békességet. Az apartman házak kínálatai ugyan árban messze a hotelek ajánlatai alatt vannak, viszont nem tartalmaznak mást, csak a lakhatás lehetőségét. Igaz ugyan, hogy gyógyfürdők, wellness-lehetőségek környezetében találjuk e szálláshelyeket. Ezeken a szállásokon egy négytagú család lakhat három napig például, körülbelül 30000-40000 Ft-ért. Ha azonban teljes ellátást, a kényelmet, wellness szolgáltatásokat is szeretnénk a pénzünkért kapni, esetlegesen még pluszként extra figyelmességeket, a karácsony ünnepéhez kötődő karácsonyi hangulat-fokozó műsorokat, válogatott karácsonyi ételeket is, mindenképpen a hotelek karácsonyi akciós kínálatai közül válasszunk. Ugyanez a szilveszteri, újévi party esetén is így van, a szilveszteri üdülés teljesen ugyanígy alakul: a hotelek gondoskodnak a kiváló hangulatról, az apartmanok esetében pedig érdemes úgy megszervezni az üdülést, hogy a bulinak semmi akadálya ne legyen Szilveszter éjszakáján. Mindig meg kell érdeklődni, hogy az apartman területén lehet –e nagyobb partyt tartani Szilveszterkor.

Karácsony, Advent: Népszokások

Régen a Karácsony ünnepéhez rengeteg népszokás kapcsolódott. Ezeknek csak egy része egyházi eredetű. A hagyományos karácsonyi népszokások összekapcsolódtak és összekapcsolódnak ma is a karácsonyi ételekkel. Régen a paraszti munka éves rendje határozta meg az emberek többségének életét, s télen a hideg, zord idő elől a szobába vonulva, jutott idő, lehetőség a család számára a békességre, nyugalomra, beszélgetésekre. A Karácsony, tehát nemcsak mint egyházi ünnep, hanem mind az év egyik legfontosabb időszaka volt fontos. A készülődés már Advent előtt jóval megkezdődött és az Advent maga is a készülődés célját szolgálta. Advent vasárnapokkor a kitakarított, rendes, tiszta házban a közös gyertyagyújtás a Karácsony várásához tartozott hozzá. 

Decemberben, az első megemlítendő népszokás Luca napja, mint a Karácsony előtti téli népszokások közül a „nyitó” nap.  A boszorkányok elriasztásának vidékenként változó népszokásai és az kötődnek e naphoz, hogy Luca napján az asszonyoknak, lányoknak nem volt szabad dolgozniuk, mert azzal balszerencsét hozhatnak a házra. A fiúk, férfiak jókívánságokat mondva, járták a házakat a faluban. A lányok pedig, Luca napján megjósolták, hogy ki lesz a férjük. Ha nem kaptak adományt, jókívánságaikat visszavonták. Egy kicsit ugyanez a motívum köszön vissza a regölésben is. Ez a Karácsony ünnepéhez kapcsolódó népszokás a verses mondókát, az adományok gyűjtését és jókívánságok mondását, ugyanúgy pedig, az ártó szellemek elűzésére a maszkokat és a beöltözést is egyesítette. Különböző zajkeltő eszközök, botok, kereplők voltak használatban regölés alkalmával. A falubeli fiatal fiúk és idősebb férfiak is regölhettek. Szintén tájegységenként változó volt például egy –egy regölés is, számtalan változatban megtalálható.

Az Advent Karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik. Minden vasárnap egy gyertyát meggyújtanak és Karácsonyra, mind a négy ég. Az adventi koszorú a tiszta, ünnepi asztalon kap helyet. Ma, minden hotelben gondolnak arra, hogy Karácsony napjaiban, adventi koszorú nélkül ne maradjon a vacsoraasztal. Természetesen a stílusos díszítés, a hotel stílusának megfelelően, karácsonyi hangulatban, alapvető, ma már számtalan megjelenésű, stílusú adventi koszorú készíthető, a gyerekek is kivehetik az adventi koszorú készítésében a részüket, esetleg az erdei, téli kiránduláson gyűjtött terméseket használhatják fel díszítésre. A koszorú nem régi hagyomány, de nemzetközileg elterjedt. Lehet adventi koszorút készen kapni, de sokkal jobb közösen elkészíteni a családdal. Az eredeti adventi koszorún három gyertya lila, egy rózsaszínű. Az adventi asztalnál, a gyertya fényénél karácsonyi dalokat énekel a család a népszokásban is. Az ünnepi vacsorára Karácsony estéjén régen is mindig tiszta és ünnepi ruhában, megmosdva ültek le a családtagok. Ma, a hotelekben, a karácsonyi vacsorán, akár estélyi ruhában is ünnepelhetünk. A karácsonyi fogások közül a hagyományos étkek szintúgy helyet kapnak minden hotel étlapján. A népszokás szerint a karácsonyi vacsorát egyszerre fogyasztották fel, az asztaltól nem szabadott felállni. A mézbe mártott fokhagyma és a dió, mint karácsonyi étek, eredetileg a népszokás szerint az ártó szellemek elűzését szolgálta.  A népszokás szerint Karácsonykor a háziállatok is több és jobb minőségű ételeket kaptak. Vannak országok, ahol Karácsonykor az állatok is kaptak fát, de ezt a szokást az egyház sok helyen tiltotta. A hal, a bejgli és a piros alma hagyományos karácsonyi népi étkek. A kerek alma az összetartó családot jelképezte, mindig annyi szeletre vágták a karácsonyi almát, ahány tagú volt a család.

Karácsony napján a népszokás szerint nagyon fontos volt a gonosz szellemek elűzése. Ehhez csörgő láncos botokat, kereplőket készítettek, használtak.

A betlehemezés először csak templomokban került megrendezésre, később már házról házra jártak a betlehemesek. Beöltöztek állatbőrökbe és jelmezeket készítettek, maszkjaik voltak. A betlehemesek énekeltek és jókívánságokat mondtak, gyakran a kis Jézust igazi kisbaba játszotta.  A háziaknak illett behívni és megvendégelni a betlehemeseket.

Karácsony napján kezdődik a karácsonyi tizenketted, ez az ünnepi időszak január 6-ig, vízkeresztig tart. A vizek megszentelését és Jézus megkeresztelését ünneplik. December 28. az aprószentek napja. A népi hagyomány alapján a fiú babák mind aprószentek, akiket Heródes király öletett meg.

Karácsony utáni hagyomány a regölés: István napjától, december 26-tól egészen újévig tartott, eddig járták a falut a regösök. A regölés ritmusos jókívánságmondó ének, mondóka. Nemcsak a háziaknak kívántak bőséget az ételben, termésben, de ha fiú vagy leány volt a háznál, akkor a pártalálásban is jókívánságokat mondtak. A borszentelés napja Szent János napja, december 27-e. Ekkor minden család bort vitt magával a templomba, ezt megáldotta a pap, s utána ezt nagy becsben tartották. Beteg ember, állat gyógyítására használták, de a szentelt borból öntöttek a boros hordóba is hogy megvédjék így a bort a megromlástól.

Egy jellegzetes karácsonyi édesség: a szaloncukor

Ez a speciális édesség Magyarországon hozzátartozik a Karácsony ünnepéhez. Mára számtalan ízben kapható, s ma is a drágább szaloncukrok igen díszes csomagolásban kaphatóak. Az 1800 –as évek óta gyártják, s házilag készíthető szaloncukrot például igen sok asszony készített az ünnepekre. A kis bonbonszerű cukrok régen is inkább szögletesek voltak, csokoládéval vonták be őket és nemcsak cukorfőzetből, de például gyümölcsök hozzáadásával is készülhettek. Nem minden szaloncukrot vontak be csoki mázzal régen sem, a konzumszaloncukor például az egyik legrégebbi fajta. Magyarországon van leginkább hagyománya, más országokban nem divat ezzel feldíszíteni a fát, de máshol is tesznek a karácsonyfára például gyümölcsöket, diót, mézeskalácsot, cukorbotot. A karácsonyi cukor neve a francia salon szóból ered, mert régen a polgári házaknál a szalonban, az elegáns társasági szobában állították fel a karácsonyfát és arra került rá a szaloncukor.

A legismertebb népi édesség a mézeskalács, aminek Karácsony ünnepén különösen nagy jelentősége van. A mézeskalács illata, aromája hozzátartozik a Karácsony hangulatához. Az üdülés, pihenés alkalmával is, a méz és fahéj felhasználásra kerül számos ünnepi ételhez, italhoz a hotelek karácsonyi kínálatában. A karácsonyfán a szaloncukor mellett a mézeskalács is nagyon régóta megtalálható a díszek között. Habkarikákat is igen régóta gyártanak, érdemes belőle minőséget megvenni, de még érdemesebb otthon készíteni. A házi készítésű habkarika ízesítése ugyanúgy megoldható narancs vagy citrom levével, mint a mézeskalácsé.

Szilveszter, Újév: hagyományok

Szilveszter, Újév napjaiban az ember a felhőtlen, szabad ünneplésre helyezi a hangsúlyt.  Az óesztendő búcsúztatása, az új év köszöntése mindig is nagyon fontos ünnep volt, sokféle naptár létezik és létezett a világon, de mindegyiknek közös jellemzője, hogy az új évet nagy ünnepléssel tisztelik meg. A szilveszteri, újévi népszokások inkább a szerencsekívánatok, jókívánságok köré kapcsolódtak és kapcsolódnak ma is. A magyar néphit elítéli a szilveszteri habzsolást, ugyanis úgy tartják, régen úgy tartották, hogy ha szilveszter este mindent megeszünk, a jövő évben szűken leszünk.

Úgy tartják, Szilveszter napján nem szabad baromfit enni, mert az elkaparja a szerencsét.

Szilveszteri ételek között a lencsefőzelék nagyon régi, hagyományos étel, a szokás szerint belefőztek egy darab mandulát, s ha ezt egy lány megtalálta, akkor férjhez ment a babona szerint a következő évben.

Szokás volt Szilveszter napján az egész kenyeret megszegni és a rétest nagyra kinyújtani, hogy mindig legyen elég kenyér és mindig legyen nagy a gazdaság.

Újév napján a babona szerint semmit sem szabad kivinni a házból, mert akkor elszáll a tehenek haszna. A Dunántúlon volt szilveszteri szokás a tollas pogácsa sütése: a pogácsába tollat sütöttek bele, s mindenki kapott egy pogácsát. Ahogy perzselődött a toll sütés közben, abból következtettek az ember sorsára.

Nem mindenhol kedvelik a halételeket Szilveszter napján és Újévkor, mert a folyó menti vidékeken szerencsésnek tartják a fogyasztását ekkor, miszerint a hal sok pikkelye sok pénzt jelent, addig máshol sokszor balszerencsésnek tartják a halfogyasztást szilveszterkor, mert elúszik vele a szerencse.

 A szilveszteri gombócot jóslásra is használták, a lányok gombócot főztek, s a gombócokba papírdarabot tettek, melyekre férfineveket írtak. Amelyik feljött először a víz színére főzéskor, az tartalmazta a jövendő férj nevét.

Újév napján nem szabadott veszekedni, s bizonyos munkáktól is távol kellett maradni, például varrás, fonás, teregetés, mosás, úgy tartották, hogy akár halált is hozhat, ha az ember Újév napján ilyen munkákat végez.

Aki Újév napján először mert vizet a kútból, az egész életében szerencsés volt utána.

Úgy tartották, hogy Újév napján nem szabad orvost hívni vagy orvoshoz menni, mert akkor az egész év betegségben telik majd.

A malacsült hagyományos szerencsehozó szilveszteri eledel. Számos hotel természetesen a főfogások között kínálja ezt az ételt, ha Ön újévkor üdül.

Úgy tartották, hogy a disznóhús azért jó Szilveszterkor, Újévkor, mert az előtúrja a szerencsét. A malacot ropogósra sütik szilveszterkor, ugyanis ezzel nagy szerencsét jósolnak. A rántott húst nem szokták fogyasztani, a hagyományos disznóhúsból készült ételek nem szerencsések szilveszterkor, újévkor, viszont a leginkább szerencsét hozónak a csülköt, a fület, farkat tartják. A disznófül, párolva, Németországban például kedvelt szilveszteri csemege, Olaszországban pedig a csülök a kedvenc.

A lencse szintén fontos szerencsehozó étel, Újévkor, január elsején kell enni, hogy szerencsét hozzon. Kölest és rizst is szerencsés enni újévkor. Az osztrákok szeretik a disznóorrot fogyasztani lencsesalátával. Csípős köretekkel sokan eszik az újévi ételeket, ecetes tormával például.

A zajkeltés nagyon régi szilveszteri hagyomány.

Régen minden faluban a fiúk, férfiak zajkeltéssel tartották távol az ártó szellemeket, démonokat Szilveszter estéjén.

Ma a hotelek szilveszteri ajánlataiban tánc, zene, mulatság szerepel, gyakran élőzenével. A tűzijáték sem maradhat el. Szilveszter és Újév napjára nagyon sokszor olyan wellness pihenés ajánlatokat kínálnak a hotelek, amelyekben van lehetőség később, a bulizás után különböző lazító, relaxációt segítő szolgáltatásokat igénybe venni a csomagban, például masszázst, úszást, szauna használatot.

Aktív pihenés Karácsony, Szilveszter, Újév idején: Téli sport lehetőségek

A síelés a legismertebb téli sportként már általános, elvárt lehetőség Karácsony idejére szervezett üdülés, pihenés alkalmára, ha az hosszabb, mondjuk egyhetes. Ha a gyerekek is megtanultak már síelni, akkor egész üdülés alatt nagyon hasznos, érdekes, izgalmas családi közös programokat szervezhetünk magunknak. A hotelek nagyon sokféle téli sport ajánlattal várnak Karácsony, Szilveszter idejére is. A síeléshez nem kell feltétlenül Ausztriáig menni, itthon is remek lehetőségek, pályák vannak. Lehet említeni a bánkúti, a dobogókői, a kékestetői és a nagy –hideghegyi sípályákat, Sopronban is van nagyon jó pálya.

A magyar sípályákat ugyanúgy rendben tartják, hóágyúzzák, szakmai felügyelet is van, oktatók segítik sportolásunkat. Van lehetőség arra is a karácsonyi hosszabb üdülés során, hogy a gyerekek ilyenkor, ez alkalommal ismerkedjenek meg a síeléssel. Ugyanúgy, lehet tanulni, sokszor olcsóbban, mint külföldi pályákon. A szállás is kényelmesebb, barátiabb és mégis „itthon vagyunk”.

A magyar pályákon a hó egy méteres általában a rendszeres szakszerű karbantartásnak köszönhetően. Az Északi –Középhelységben válogathatunk a jobbnál jobb pályák között, ha van akkora szerencsénk, hogy szép adag hó esik.

A szánkózás a lágyabb domboldalakon, kevesebb hó esetén is remek szórakozást nyújt. Kisebb gyerekeknek és nagyobbaknak, sőt, felnőtteknek is lehet kapni praktikus hócsúszkákat. Ezek rugalmas, ám strapabíró műanyagból készült, könnyű holmik, melyeket kisebb csomagban is magunkkal vihetünk a karácsonyi üdülésre. A hócsúszkák közül van olyan is, ami összetekerhető, olyan puha. Sok hotel teszi lehetővé nemcsak szánkó, hanem sífelszerelés bérlését is. Érdemes megérdeklődni a lehetőségeket, mert még ha nem is van a hotelnél lehetőség bérlésre, információt akkor is tudnak arról adni, hogy adott településen hol bérelhetünk.

Összeállításaink és tanácsaink alapján reméljük, sikerül megtalálnia az Önnek legmegfelelőbb karácsonyi, szilveszteri, újévi ajánlatot a felhőtlen pihenéshez, üdüléshez.

 

 

 

Legkedveltebb úticélok